Lívanečky s borůvkami
18. červenec 2017
Lívanečky podle Magdaleny Dobromily Rettigové podávané s borůvkovým ragů a vanilkovou pěnou
Suroviny na 4 porce:
- 125 g polohrubá mouka
- 125 g borůvky
- 3 ks vejce
- 75 ml mléko
- 50 g máslo
- 5 g droždí
- 75 ml smetana
- 50 g moučkový cukr
- 25 ml portské víno
- 25 ml bílý vermut
- 40 g cukr krupice
- 10 g škrob
- sůl, muškátový oříšek, skořice, citronová kůra, vanilkový cukr
Lívanečky:
125 g polohrubé mouky, 2 ks vejce, 75 ml mléka, 50 g másla, 5 g droždí, 75 ml smetany, 50 g moučkového cukru, sůl, muškátový oříšek, skořice, citrónová kůra. Máslo, vejce a cukr vytřeme do pěny, přidáme další suroviny a koření, dobře promícháme a necháme asi ¼ hodiny odležet. Poté smažíme na tuku lívanečky do zlatova.
Borůvkové ragů:
125 g borůvek, 25 ml portského víno, 15 g cukru krupice, 10 g škrobu. Do rendlíku s borůvkami přidáme portské víno, a cukr. Přivedeme k varu a po chvíli zahustíme jemně škrobem smíchaným s vodou. Minutu ještě prohříváme, ale už nevaříme.
Vanilková pěna:
1 ks vejce, 25 ml bílého vermutu, 25 g cukru krupice, vanilkový cukr a citrónová kůra. Všechny suroviny smícháme v kotlíku a ve vodní lázni pomalu vyšleháme do hustší pěny.