Lívanečky s borůvkami

Lívanečky podle Magdaleny Dobromily Rettigové podávané s borůvkovým ragů a vanilkovou pěnou

Suroviny na 4 porce:

  • 125 g polohrubá mouka
  • 125 g borůvky
  • 3 ks vejce
  • 75 ml mléko
  • 50 g máslo
  • 5 g droždí
  • 75 ml smetana
  • 50 g moučkový cukr
  • 25 ml portské víno
  • 25 ml bílý vermut
  • 40 g cukr krupice
  • 10 g škrob
  • sůl, muškátový oříšek, skořice, citronová kůra, vanilkový cukr

Lívanečky:
125 g polohrubé mouky, 2 ks vejce, 75 ml mléka, 50 g másla, 5 g droždí, 75 ml smetany, 50 g moučkového cukru, sůl, muškátový oříšek, skořice, citrónová kůra. Máslo, vejce a cukr vytřeme do pěny, přidáme další suroviny a koření, dobře promícháme a necháme asi ¼ hodiny odležet. Poté smažíme na tuku lívanečky do zlatova.

Borůvkové ragů:
125 g borůvek, 25 ml portského víno, 15 g cukru krupice, 10 g škrobu. Do rendlíku s borůvkami přidáme portské víno, a cukr. Přivedeme k varu a po chvíli zahustíme jemně škrobem smíchaným s vodou. Minutu ještě prohříváme, ale už nevaříme.

Vanilková pěna:
1 ks vejce, 25 ml bílého vermutu, 25 g cukru krupice, vanilkový cukr a citrónová kůra. Všechny suroviny smícháme v kotlíku a ve vodní lázni pomalu vyšleháme do hustší pěny.