Konfitované kachní prsíčko

Přinášíme další recept od šéfkuchaře hotelu Horizont Jiřího Švestky, vhodný právě pro tyto chladné dny. Na kachní prsíčko konfitované v domácím sádle, doplněné vídeňským zelím a podávané s houbovou nádivkou a čerstvými bylinkami.

Suroviny na 4 porce:

Kachní prsíčko

  • 600g kachní prsa

  • 250g sádlo

  • sůl, kmín

Kachní prsíčka očistíme, okrájíme přebytečný tuk, osolíme, okmínujeme a necháme 12 hodin naložené. V pekáči si zahřejeme sádlo na 95°C a poklademe do něj prsíčka tak, aby byla zcela ponořená. Konfitujeme při stejné teplotě asi 4,5 hodiny. Podáváme s různě upraveným zelím a knedlíky nebo např. s nastavovanou kaší nebo jako v našem případě s nádivkou.

Vídeňské zelí

  • 450g zelí
  • 50ml olej
  • 50ml bílé víno
  • 50g hladká mouka
  • 50g brambory
  • 40g cukr krupice
  • sůl, bílý pepř, kmín

Zelí nakrouháme na nudličky, osolíme, opepříme a okmínujeme. Z cukru uděláme karamel, přidáme zelí, podlijeme vínem a dusíme do měkka. Očištěnou bramboru nastrouháme na jemno, dáme do zelí, zaprášíme moukou a povaříme.

Houbová nádivka

  • 125g toustový chléb nebo bílé pečivo
  • 50ml mléko
  • 1ks vejce
  • 40g špek
  • 50g anglická slanina
  • 75g houby
  • 40g lahůdková cibulka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, petrželka