Konfitované kachní prsíčko
07. únor 2018
Přinášíme další recept od šéfkuchaře hotelu Horizont Jiřího Švestky, vhodný právě pro tyto chladné dny. Na kachní prsíčko konfitované v domácím sádle, doplněné vídeňským zelím a podávané s houbovou nádivkou a čerstvými bylinkami.
Suroviny na 4 porce:
Kachní prsíčko
-
600g kachní prsa
-
250g sádlo
-
sůl, kmín
Kachní prsíčka očistíme, okrájíme přebytečný tuk, osolíme, okmínujeme a necháme 12 hodin naložené. V pekáči si zahřejeme sádlo na 95°C a poklademe do něj prsíčka tak, aby byla zcela ponořená. Konfitujeme při stejné teplotě asi 4,5 hodiny. Podáváme s různě upraveným zelím a knedlíky nebo např. s nastavovanou kaší nebo jako v našem případě s nádivkou.
Vídeňské zelí
- 450g zelí
- 50ml olej
- 50ml bílé víno
- 50g hladká mouka
- 50g brambory
- 40g cukr krupice
- sůl, bílý pepř, kmín
Zelí nakrouháme na nudličky, osolíme, opepříme a okmínujeme. Z cukru uděláme karamel, přidáme zelí, podlijeme vínem a dusíme do měkka. Očištěnou bramboru nastrouháme na jemno, dáme do zelí, zaprášíme moukou a povaříme.
Houbová nádivka
- 125g toustový chléb nebo bílé pečivo
- 50ml mléko
- 1ks vejce
- 40g špek
- 50g anglická slanina
- 75g houby
- 40g lahůdková cibulka
- sůl, pepř, muškátový oříšek, petrželka