Jelení kýta se šípkovou omáčkou
05. říjen 2018
SUROVINY NA 4 PORCE
- 600g jelení kýta
- 30g cukr krupice
- 60g špek
- 25g med
- 100g mrkev
- 60g perník na strouhání
- 100g celer
- 50g šípkový džem
- 80g cibule
- 80g brusinky
- 60g olej
- 40g červené víno
- 60g máslo
- 1 l vývar
- 50g hladká mouka
- sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián
POSTUP:
Očištěné, omyté a odblaněné maso prošpikujeme špekem, opečeme na rozpáleném tuku, vyndáme a do omastku dáme zeleninu s cibulí a kořením a restujeme do zlatova. Přidáme maso, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Na másle si mezi tím orestujeme med, šípkový džem, brusinky a přisypeme nastrouhaný perník. Zalijeme červeným vínem a necháme jemně povařit. Když je maso měkké vyjmeme jej do jiné nádoby. Základ zahustíme jíškou a necháme asi hodinu provařit. Propasírujeme přes jemný cedník a přidáme do omáčky provařenou sladkou omáčku z džemu a vína. Provaříme asi ještě 20 minut.
DOMÁCÍ BUCLATÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY
SUROVINY NA 4 PORCE
- 1 ks čerstvé droždí
- 2 ks vejce
- 0,25 l mléka
- 1 špetka cukr
- 0,05ml olej
- 1 špetka sůl
- 500g hrubá mouka
- 1 ks houska
Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Mouku můžeme použít hrubou, polohrubou nebo je namíchat. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, housku nakrájenou na kostičky a nakonec přidáme i kvásek. Vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 30 - 40 minut vykynout. Potom z těsta vypracujeme bochánky a necháme ještě zhruba 10 - 15 minut dokynout. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě s troškou oleje zhruba 20 minut podle velikosti bochánků. V půlce vaření knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky vyjmeme, ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára a poté potřeme přepuštěným máslem.