Jelení kýta se šípkovou omáčkou

Podzim je v kuchyni hotelu Horizont nejen ve znamení dýní, ale také zvěřiny. Šéfkuchař Jiří Švestka se podělil o další ze svých osvědčených receptů a tentokrát je na programu jelení kýta se šípkovou omáčkou.  

SUROVINY NA 4 PORCE

  • 600g jelení kýta        
  • 30g cukr krupice
  • 60g špek        
  • 25g med
  • 100g mrkev        
  • 60g perník na strouhání
  • 100g celer        
  • 50g šípkový džem
  • 80g cibule        
  • 80g brusinky
  • 60g olej        
  • 40g červené víno
  • 60g máslo          
  • 1 l vývar
  • 50g hladká mouka         
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián
     

POSTUP:
Očištěné, omyté a odblaněné maso prošpikujeme špekem, opečeme na rozpáleném tuku, vyndáme a do omastku dáme zeleninu s cibulí a kořením a restujeme do zlatova. Přidáme maso, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Na másle si mezi tím orestujeme med, šípkový džem, brusinky a přisypeme nastrouhaný perník. Zalijeme červeným vínem a necháme jemně povařit. Když je maso měkké vyjmeme jej do jiné nádoby. Základ zahustíme jíškou a necháme asi hodinu provařit. Propasírujeme přes jemný cedník a přidáme do omáčky provařenou sladkou omáčku z džemu a vína. Provaříme asi ještě 20 minut.

DOMÁCÍ BUCLATÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

SUROVINY NA 4 PORCE

  • 1 ks čerstvé droždí         
  • 2 ks vejce 
  • 0,25 l mléka 
  • 1 špetka cukr
  • 0,05ml olej         
  • 1 špetka sůl
  • 500g hrubá mouka        
  • 1 ks houska 

POSTUP
Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Mouku můžeme použít hrubou, polohrubou nebo je namíchat. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, housku nakrájenou na kostičky a nakonec přidáme i kvásek. Vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 30 - 40 minut vykynout. Potom z těsta vypracujeme bochánky a necháme ještě zhruba 10 - 15 minut dokynout. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě s troškou oleje zhruba 20 minut podle velikosti bochánků. V půlce vaření knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky vyjmeme, ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára a poté potřeme přepuštěným máslem.