Červenec patří meruňkám

Pod pokličku svých kuchařských zkušeností nechává postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. Prozradí vždy alespoň jeden z receptů na pokrmy, jež hotel nabízí hostům. Tentokrát jsou na programu meruňky, z nichž připravuje na červenec řadu dobrot.

Smažené meruňky se skořicí podávané s vanilkovou zmrzlinou, dekorované čokoládovou polevou

Suroviny pro čtyři porce:

500 g meruňky čerstvé, 100 g smetana 33%, 160 g vanilková zmrzlina, 80 g cukr moučka, 4 g skořice mletá, 3 g sůl, 200 g mouka hrubá, 2 ks vejce, 40 ml rum, 200 g olej, 120 g čokoláda na vaření.

Z mouky vajec a trochu vody si uděláme těstíčko, které osolíme a přidáme rum. Meruňky omyjeme, osušíme a vyloupneme pecky. Půlky meruněk obalíme v cukru se skořicí, následně i v těstíčku a usmažíme na rozpáleném oleji. Usmažené meruňky dáme na talíř, posypeme cukrem, přidáme kopeček zmrzliny, ozdobíme vyšlehanou smetanou a pokapeme rozehřátou čokoládou. Dozdobíme čerstvou mátou.