Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou a kousky čerstvých jahod

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g tvarohu
  • 2 ks žemle
  • 120 g mléka
  • 2 ks vejce
  • 120 g hrubé mouky
  • 600 g jahod,
  • 80 g cukru moučka
  • vanilkový cukr, špetka soli

Z tvarohu, mouky, žemle, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky, mléka, soli a vajec uděláme těsto, ze kterého vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme ve vařící vodě. Při vaření knedlíčky odlepujeme ode dna, aby se nám nepřipálily. Mezi tím si ze 400 g jahod, které jsme očistili a nakrájeli na malé kousky a 1/2 cukru uvaříme omáčku. Jahody dáme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené, zahříváme do 80 °C a pomalu mícháme do změknutí. Přidáme druhou polovinou cukru, vanilkový cukr a necháme vše rozpustit. Hmotu rozmixujeme a dáme vychladit. Uvařené knedlíky vyjmeme, pokládáme na střed talíře a kolem nich nalijeme omáčku, kterou dozdobíme nakrájenými jahodami a čerstvou mátou. Knedlíky posypeme cukrem.